Warning: Undefined array key "options" in /var/www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 93
RAWATAN PGT-A » Laman Fertiliti Kernamu
qtq80-AYxva8

RAWATAN PGT-A

PGT-A (sebelum ini juga dikenali sebagai Pre-implantation Genetic Screening, PGS) adalah suatu teknik rawatan tambahan yang boleh dilakukan kepada mereka yang menjalani rawatan IVF/ICSI. Ia melibatkan pemeriksaan jumlah kromosom kepada sampel sel yang diperolehi dari embrio yang terhasil dari IVF/ICSI.

Berbeza dengan Pre-implatation Genetik Disorder (PGD), PGT-A tidak memeriksa diagnosis genetik tertentu. Ianya lebih kepada pemeriksaan jumlah bilangan kromosom dalam embryo tersebut.

Semasa PGT-A, sebilangan kecil sel akan dikeluarkan dari embrio. DNA sel-sel ini kemudian diuji untuk melihat sama ada mempunyai bilangan kromosom yang normal. Hanya embrio yang mempunyai bilangan kromosom yang normal, euploid diletakkan di dalam rahim.

Siapakah yang di syorkan untuk melakukan ujian PGT-A?

Wanita yang berusia 35 tahun ke atas lebih cenderung mempunyai telur dengan bilangan kromosom yang tidak normal. Maka ujian PGT-A ini akan ditawarkan kepada wanita berusia 35 tahun ke atas. Kromosom yang tidak normal dianggap sebagai sebab utama mengapa wanita yang berusia mengalami kesukaran untuk hamil dan cenderung mengalami keguguran atau bayi dengan Down’s Syndrome.

Doktor juga boleh mengesyorkan PGT-A jika anda mempunyai sejarah keluarga mengenai masalah kromosom, jika sperma anda berisiko membawa kromosom yang tidak normal, atau jika anda mengalami beberapa keguguran atau kegagalan percubaan IVF tanpa sebab yang jelas.

Walau bagaimanapun, terdapat bukti yang terhad untuk menunjukkan bahawa PGT-A memberi jawapan sepenuhnya. Langakah melakukan PGT-A juga tidak dapat mengelakkan keguguran berlaku secara 100%.

Apa yang menyebabkan kromosom tidak normal?

Apabila sel telur, sperma dan embrio membahagi ini boleh menyebabkan terlalu banyak, atau terlalu sedikit, kromosom, atau dengan kepingan DNA yang hilang atau tertambah. Bilangan kromosom yang tidak normal boleh berlaku semasa pengeluaran telur, sperma dan semasa perkembangan embrio.

Adakah PGT-A membawa kebaikkan kepada pasangan?

PGT-A akan ditawarkan kepada wanita berusia lebih dari 35 tahun dengan sejarah keguguran atau kegagalan kitaran IVF atau orang yang mempunyai sejarah keluarga yang mengalami masalah kromosom. Namun, setakat ini hasil kajian adalah terhad bagi menunjukkan PGT-A meningkatkan peluang bagi kebanyakan mereka yang tidak mempunyai sebarang sejarah atau risiko kegagalan IVF. Oleh itu ia dianggap sebagai rawatan tambahan.

Sehingga percubaan yang lebih besar dijalankan dan mempunyai lebih banyak bukti, tidak ada jaminan bahawa PGT-A dapat meningkatkan peluang kejayaan untuk hamil.

Sejauh manakah PGT- A selamat untuk embrio?

PGT-A melibatkan pengambilan sel untuk biopsi, dari embrio yang secara teorinya boleh menyebabkan kerosakan pada embrio dan menghalangnya berkembang setelah ia dipindahkan ke dalam rahim. Namun risiko ini adalah rendah dan jarang berlaku.

Adakah terdapat risiko lain?

PGT-A membawa risiko yang sama dengan rawatwn IVF. Walau bagaimanapun, PGT-A juga mempunyai beberapa risiko khusus. Ini termasuk embryo yang mosaic (percampuran sel dengan kromosom normal dan tidak normal) atau jika semua embrio didapati memiliki kromosom yang tidak normal, maka tidak akan ada embrio yang dimasukkan ke dalam rahim. Ini boleh berlaku kepada wanita yang lebih berusia.

Pasangan TTC disaran agar mendapat nasihat doktor sekiranya terdapat sebarang kemusykilan.

berkongsi catatan ini

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email
Share on print