Warning: Undefined array key "options" in /var/www/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 93
BERAPA ORANG ANAK YANG ANDA IMPIKAN? » Laman Fertiliti Kernamu
qtq80-prajSa

BERAPA ORANG ANAK YANG ANDA IMPIKAN?

Pernah atau tidak kita bertanya pada diri sendiri berapa orang anak yang diimpikan? Seorang, dua atau empat orang? Atau mungkin persoalan ini tidak pernah terlintas di dalam fikiran. Malah ainaya mungkin soalan yang tidak relevan dan tidak diberi perhatian. Rata- rata kebanyakkan lelaki dab wanita mempunyai tanggapan atau harapan akan berumah tangga pada satu ketika akan datang dan memiliki cahaya mata. Ada yang mungkin akan impikan keluarga yang besar iaitu memiliki anak yang ramai. Mungkin ada yang menyatakan dalam hati kecilnya mungkin beberapa orang anak. Namun tidak pasti berapa kerana ini semua rezeki masing- masing.

Sekiranya inilah yang berlaku atau mungkin ini merupakan kali pertama anda memikirkan isu berapa orang anak, anda tidak perlu risau. Kebanyakkan kajian yang dijalankan ke atas lelaki dan wanita dewasa ramai yang tidak pasti bilakah mereka akan berumah tangga dan berapa ramai anak yang mereka impikan.

Percaya atau tidak ada satu kajian yang menarik melihat kepada jumlah berapa orang anak, peratusan berjaya mengandung serta umur yang digalakkan mulakan keluarga bergantung kepada bilangan anak yang diinginkan.

Seperti yang diketahui, kadar kesuburan terutamanya bagi golongan wanita menurun dengan usia. Ianya mula menurun di awal usia 30-an. Penurunan yang ketara pada usia 35 tahun dan seterusnya pada usia 40 tahun. Kebarangkalian untuk berjaya hamil secara semulajadi bagi wanita sebelum usia 30 tahun adalah setinggi 20%. Namun kebarangkalian ini menurun mendadak bagi mereka yang berusia 40 tahun, iaitu sebanyak 5%. Ramai yang bertanya bilakah patutnya seseorang itu mula cuba mengandung. Apakah peratusan kejayaan untuk mendapat anak pada usia tertentu? Berapa bilangan anak yang diidamkan dan bilakah sepatutnya seseorang itu mula mencuba?

Jika dilihat pada kajian yang dilakukan, terdapat satu hasil kajian yang melihat kepada peratus kejayaan mengandung, bilangan anak yang diidamkan dan berapakah umur seseorang wanita patut mula berusaha mengandung. Kajian ini dijalankan oleh Habbema dan juga pasukan penyilidiknya pada tahun 2015. Di dalam kajiannya yang bertajuk Realizing a desired family size: when should couples start? yang diterbitkan di dalam jurnal kesuburan iaitu Human Reproduction. Ianya menunjukkan bilakah wanita perlu mencuba bagi mendapatkan 50, 75 dan 90 peratus kejayaan bagi memiliki seorang, dua orang dan tiga orang anak sama ada apabila cuba hamil dengan cara semulajadi dan apabila menggunakan rawatan kesuburan dengan kaedah IVF (In-Vitro Fertilization).

Sebagai contoh, untuk mendapat peratus kejayaan 90% berjaya hamil bagi yang ingin memiliki 3 orang anak, seseorang wanita itu digalakkan mencuba dari usianya 23 tahun atau ketika usianya 31 tahun bagi peratus kejayaan 75% berjaya hamil dan pada usianya 35 tahun bagi peratus kejayaan 50% tanpa menggunakan teknik rawatan IVF. Bagi yang memerlukan rawatan IVF dan inginkan 3 orang anak, maka usia semuda 28 tahun perlu memulakan rawatan IVF bagi mendapatkan peratusan berjaya sebanyak 90%, atau pada usia 33 tahun dengan peratusan 75% atau pada usia 36 tahun dengan kadar 50% berjaya bagi mendapatkan 3 orang cahaya mata.

Jika dilihat pada hasil daripada kajian, ianya memberi saranan, bagi pasangan yang ingin memiliki lebih bilangan anak sebagai contoh tiga orang anak, umur seawal 23 sudah dinasihatkan untuk memulakan keluarga. Umur 23 tahun rata- rata wanita baru habis pengajian di menara gading atau baru memulakan kerjayanya di sektor awam mahupun swasta. Agenda memulakan keluarga atau menimang cahaya mata tidak berada antara yang tertinggi dalam senarai perkara yang perlu dilakukan bagi mereka yang berusia 23 tahun.

Jika dilihat pada perangkaan penduduk di Malaysia pada tahun 2019, umur penegah bagi wanita berumah tangga adalah pada usia 26 tahun dan lelaki pada usia 28 tahun. Manakala purata usia ibu pada kelahiran pertama adalah pada usia 27.8 tahun. Manakala kadar kesuburan adalah pada 1.8 bayi (iaitu 1 atau 2 bayi) bagi setiap wanita dalam tempuh reproduktifnya. Ini menunjukkan bahawa purata bilangan bayi yang dilahirkan oleh seorang wanita sepanjang tempoh kesuburannya tidak mencukupi untuk menggantikan dirinya dan pasangannya 

Dijangkakan kadar kesuburan dan pertumbuhan masyarakat akan terus menurun pada masa akan datang. Maka kita perlu melihat semula perkara ini dengan lebih serius lagi. Ini termasuklah penstrukturan masyarakat, nilai- nilai yang perlu diserapkan serta tanggapan masyarakat yang rata- rata merasakan teknik rawatan kesuburan yang serba canggih adalah sentiasa ada dan boleh menjaminkan kejayaan yang tinggi.   Oleh itu untuk menjawab soalan di atas, bilakah pasangan sepatutnya mula mencuba untuk mendapatkan cahaya mata, ianya bergantung pada setiap pasangan dan juga bilangan anak yang diidamkan. Namun begitu setiap pasangan suami isteri perlu mengetahui bahawa tahap kesuburan akan merosot dengan usia. Umur dan kesuburan lebih terkesan bagi golongan wanita. Kerjaya, ijazah, wang dan harta boleh dicapai bila- bila masa dan tiada hadnya dengan usia. Namun kesuburan mampunyai hadnya dengan usia. Usia yang berlalu tidak dapat diperolehi semula selepas ianya berlalu. Maka merancang dan bertindaklah dengan bijak. Jangan tunggu lama- lama. Mulakanlah keluarga anda pada usia muda.

Rujukan

  1. Habbema, J. D. F., Eijkemans, M. J. C., Leridon, H., & te Velde, E. R. (2015). Realizing a desired family size: when should couples start? Human Reproduction, 30, 2215-2221.
  2. Kerangkaan Penduduk Malaysia

berkongsi catatan ini

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email
Share on print