qtq80-owYs0d

BERAKIT-RAKIT KE HULU, BERENANG-RENANG KE TEPIAN..

Pernah terfikir agaknya bagaimana sperma berenang? Free style atau kuak kupu-kupu? Ataupun mungkin sidestroke? Baru- baru ini kajian sains menggunakan mikroskop 3D yang berkuasa tinggi telah menyangkal apa yang kita ketahui selama hampir 350 tahun tentang bagaimana sebenarnya sperma berenang menuju destinasi impian.

Seorang saintis bernama Antoine van Leeuwenhoek, pelopor mikroskopi 2D menggambarkan sel sperma manusia berenang dengan menggerakkan ekornya dari sisi ke sisi yang satu lagi ‘seperti ular atau belut yang berenang di air’. Walau bagaimanapun, kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa ini sebenarnya adalah tidak benar. Pemerhatian yang menunjukkan ekor sperma bergerak dari satu sisi ke sini yang satu lagi adalah disebabkan oleh ilusi optik. Terkini penyelidik dari Bristol dan Mexico mendapati bahawa sel sperma manusia sebenarnya bergerak dengan mengerakkan ekornya ke hanya pada satu arah.

“Penyelidikan baru kami menggunakan mikroskopi 3D menunjukkan bahawa kita semua tertipu,” kata penulis kajian Dr Hermes Gadelha, pensyarah kanan di Bristol University. ‘Sekiranya anda ingin melihat rentak ekor yang sebenarnya, anda perlu bergerak dengan sperma dan berpusing dengan sperma. Jadi hampir seperti anda perlu membuat (kamera) yang sangat kecil dan melekatkannya pada kepala sperma. ‘

Para penyelidik menggunakan mikroskop 3D dan kamera berkelajuan tinggi. Hasil mereka, yang diterbitkan dalam jurnal Science Advances, menyifatkan bahawa kepala sperma berputar ke satu arah sementara ekor sperma berputar ke arah yang berlawanan. Putaran satu sisi ini akan menyebabkan sel sperma berenang dalam bulatan.

“Sperma manusia tahu jika mereka berguling ketika mereka berenang … stroke satu sisi mereka akan meratakan pergerakkan, dan mereka akan berenang ke depan,” kata Dr Gadelha.

Spinners NOT Swimmers..

Bukan ekor sahaja bergerak, malah kepala pun berputar..

Penemuan baru ini menunjukkan kehebatan menggunakan teknologi mikroskopi 3D untuk mengkaji sel. Pendekatan ini dapat digunakan untuk mempelajari dinamika ekor sperma manusia lebih jauh dalam upaya untuk lebih memahami sperma khususnya proses persenyawaam, yang dapat memberi keberkesanan alat diagnostik yang digunakan agar ianya lebih berkesan dalam membezakan antara sel sperma yang sihat dan yang tidak sihat.

Rawatan kesuburan ini penuh liku- liku cabaran. Sesuailah dengan kata peribahasa “Berakit-rakit ke hulu, berenang- renang ke tepian, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian”

Subhanallah! Penemuan ini adalah sebuah kejutan yang tidak disangka- sangka. Dengan perkembangan sains dan teknologi semestinya banyak lagi penemuan baru akan diketahui. Lebih banyak lagi rahsia alam akan dibongkar. Suatu hari nanti teknologi ini akan tersedia untuk digunakan di pusat kesuburan bagi membolehkan rawatan yang terbaik diberikan pada setiap pasangan.

Referrence

  1. https://www.bristol.ac.uk/news/2020/july/how-sperm-swim.html

berkongsi catatan ini

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email
Share on print